Lili története

Lili teljesen siketen született, de szülei szerint a korai beavatkozás segítségével elindulhatott a normális fejlődés útján.

Lili pozitív példája a bizonyíték arra, hogy korai kezelés mellett még a teljesen siketen született gyermekek is hallhatnak. 

Lili édesapja elmesélte, hogy ő és Lili édesanyja kezdetben nagyon nehezen dolgozták fel a tényt, hogy a kislány nem hall. Szomorúak voltak, hogy lányuk számára korlátozottak a lehetőségek, és úgy gondolták, bizonyára sosem hallják majd, ahogy „anyának” és „apának” szólítja őket.  Ekkor Lili audiológusától megtudták, hogy egy cochleáris implantátum segítségével Lili hallhat, és beszédkészsége is kialakulhat.  Miután jobban utánanéztek a lehetőségeknek, megértették, hogy a kezeléssel nem szabad várni.

Lili egyévesen kétoldali implantátumot kapott, és három hónappal később már kimondta, hogy „mama”. Apja elmondta, hogy mára kislánya a tanulásban és a közösségben is egyaránt jól boldogul. A legjobb tanulók közé tartozik egy normál iskolában, három nyelven beszél, zongorázik, és aktívan részt vesz az iskolán kívüli tevékenységekben is.

Lili példájából látható, hogy a korai beavatkozás a siketen született gyermekek számára is esélyt adhat az éphallású társaik utolérésére – sőt, akár megelőzésére is.

Ha részletes tájékoztatást szeretne kapni a cochleáris implantátumokról, forduljon a gyermek audiológusához, szakorvosához, illetve mi is szívesen segítünk, hogy megtalálja az Önhöz legközelebb eső klinikát. Lilihez hasonlóan az Ön gyermeke is boldog, magabiztos és sikeres életet élhet a halló emberek világában.

LILI TÖRTÉNETE (LILI ÉDESAPJÁNAK TOLMÁCSOLÁSÁBAN)
Az újszülöttvizsgálat és a további vizsgálatok is azt mutatták, hogy Lili valószínűleg súlyos hallásproblémával jött a világra. Csak az járt a fejemben, hogy „nem lehet, hogy ez történjen éppen az én lányommal!” Amikor Lili újszülött-hallásvizsgálata során kiderült, hogy sajnos valóban probléma van, csak arra tudtam gondolni, hogy biztosan téved a vizsgálat. Lili pontos időre született, normál szüléssel, és a családban sem fordult elő korábban halláscsökkenés. Nem is akartam elhinni. Elmondhatatlanul aggódtam, hogy mi lesz így a kislányommal.

Eszembe jutott, hogy sosem fog énekelni, és sosem halljuk majd, hogy azt mondja: „anya” vagy „apa”. Audiológusunk beszélt nekünk a cochleáris implantátumokról is. Igyekeztünk minden fellelhető információt megtudni, beszéltünk olyanokkal, akiknek a gyermekük már átesett korábban az implantáción, és mindez nagy segítségünkre volt a döntés meghozatalában.

Lili még csak egyéves volt, amikor megkapta az implantátumot, és eszünkbe se jutott halogatni a műtétet. Attól tartottam, hogy amíg nem hall, addig beszélni sem fog, ezért a lehető leghamarabb elvégeztettük a beavatkozást.

Ez hat évvel ezelőtt történt. Tudtam, hogy a lányom érdekében a legjobb döntést kell hoznom, akkor mégis nagyon nehéz volt visszafognom az érzelmeimet, hiszen még annyira kicsi volt. Igyekeztem optimista maradni, és azzal biztattam magam, hogy egy napon így majd mégis képes lesz megszólalni, és hallhatom, ahogy apának szólít.

“Most már tudom, hogy a cochleáris implantátum tényleg megváltoztathatja az emberek életét.”
Minden szülőnek javaslom, hogy addig végeztesse el a műtétet, amíg még a gyerek kicsi.

A bekapcsoláskor Lili nem nagyon reagált semmire. Elöntöttek az érzelmek. Az egyetlen vágyam az volt, hogy egyszer azt mondja nekem, hogy „apa”. Tudtam, hogy akkor én leszek a legboldogabb és legbüszkébb apa a világon.

Egy cochleáris implantátumot használó gyermek szüleinek nagyon hosszúnak tűnik az idő, amíg először meghallhatják azokat a csodálatos szavakat, hogy „anya” és „apa”! Azért választottuk a Cochlear márkát, mert széles körben ismert, és a cég folyamatos kutatásokat végez. Úgy véltük Lili a műtét után hosszú ideig megkapja majd a támogatást a Cochlear új műszaki megoldásával és eszközével.

“Néha úgy tűnik, hogy Lili beszéde és nyelvi képességei még jobbak is, mint a hasonló korú éphallású gyerekeknek”
A kétoldali implantátumnak köszönhetően Lili azt is pontosabban észleli, hogy milyen irányból jönnek a hangok. A második implantátum beültetése után észrevettük, hogy Lili kiejtése nagyon tiszta lett. Jobban észleli, hogy milyen irányból jönnek a hangok, így könnyebben kommunikál a családon belül, és magabiztosabbnak is tűnik, ami sokat segít abban, hogy beilleszkedjen más közösségbe is. Úgy beszél, mint bármely más gyermek. Lili első szava az volt, hogy „mama”, amelyet 3 hónappal a bekapcsolás után mondott ki.  Így, hogy 12 hónapos korában megkapta az implantátumot, Lili mindent nagyon gyorsan megtanult. Kétéves korára beérte éphallású kortársait.

Kétévesen meg tudta különböztetni az ábécé összes betűjét.

Háromévesen már három nyelvet tanult: magyart, angolt és németet.

Lili jól olvas magyarul, angolul, mandarinul és német nyelven.

Néha úgy tűnik, hogy Lili beszéde és nyelvi képességei még jobbak is, mint a hasonló korú éphallású gyerekeknek. Ha valaki nem látja, hogy beszédprocesszort visel, nem vesz észre semmilyen különbséget.

Lili normál iskolába jár, és évfolyamelső volt az I. osztályban 2011-ben. Figyel az órán, nagyon aktív, és az iskolán kívüli tevékenységekben is részt vesz. 

Jár gimnasztikára, tekvandóra és zongorára is.

ingyenes

hallásviszgálat
és konzultáció!

Foglaljon

időpontot most!

Audiológusaink ingyenesen megvizsgálják, és az eredmények függvényében egy személyes konzultáció keretében kap felvilágosítást a továbbiakról.

* Kötelezően kitöltendő adatok

* vagy

Elfogadom az Adatkezelési nyilatkozat-ot

Close Menu