Bár gyerekkorában rettegett az orvosi rendelőktől, az élet mégis az orvosi pályára terelte, a régi rossz emléket pedig kiradírozta a fül-orr-gégészet kifinomult és gőzerővel fejlődő szakterülete. Dr. Perényi Ádám, a Szegedi Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika szakemberével beszélgettünk.

Hogyan lett a fül-orr-gégészet a szakterülete?

Ha egészen messziről szeretném indítani a történetet, akkor a gyerekkorommal kezdeném: egy egyszerű náthának köszönhetően egy éven keresztül folyamatos fül-orr-gégészeti ellátásra szorultam, többször műtöttek. Az „élmény” felnőtt koromig kísért, messziről elkerültem a fül-orr-gégészeti rendelőket, féltem, hogy összeszedek valami kórságot. Persze az élet rácáfolt erre, és egy váratlan fordulatnak köszönhetően pont ez lett a választott szakterületem.

A Szegedi Orvostudományi Egyetem általános orvos és angol-magyar szakfordító szakán végeztem, az egyetemi éveim alatt pedig a tudományos diákkör tagja voltam – a bőrgyógyászati klinikán immunológiai és allergológiai témakörökben kutattunk. A fül-orr-gégészettel és a klinikával a tudományos diákköri munkám kapcsán, végzősként kerültem szorosabb kapcsolatba, egy közös allergológiai klinikai vizsgálatban vettem részt. Egészen pontosan azt kutattuk, hogy az orrpolipokra és az allergiás rhinitis, avagy a szénanátha tüneteire hogyan hat egy speciális fénykezelés. Ezután jelentkeztem, majd felvételiztem a klinikára, ahol az akkori tanszékvezető, Prof. Dr. Jóri József megkérdezte, szeretnék-e a fülsebészettel foglalkozni. Természetesen igennel válaszoltam. Ekkor lettem a cochleáris implantációs team orvoskoordinátor tagja.

Ez a feladatkör egészen pontosan mit takar?

Szerteágazó munkakör ez, ami a betegek kivizsgálásával, az audiológiai, a képalkotó diagnosztikai, a szurdopedagógiai, a logopédiai vizsgálatok összehangolásával kezdődik. Tudnunk kell, hogy a páciens alkalmas-e arra, hogy cochleáris implantátumot kapjon, hogy a beültetett eszköz várhatóan hoz-e számára eredményt. Ezen túl a műtétek előkészítése, a műtétekben való részvétel, az utókezelés, szükség esetén orvosi tanácsadás, vizsgálat mind a feladataim közé tartozik.

Milyen műtéteket tudnak elvégezni a Szegedi Klinikán?

Bár a Szegedi Fül-Orr-Gégészeti Klinika egy egészen kicsi épületben található, nagyon sok remek szakember dolgozik itt, és számos olyan vizsgálat és beavatkozás elvégezhető, amely sok megyei vagy városi kórházban nem. A jelenlegi tanszékvezető, Prof. Dr. Rovó László például kialakított egy nagyon komoly, speciális légúti sebészeti technikát, amivel már az újszülötteket is meg lehet vizsgálni, és ha szükséges, műteni. Ehhez hasonló komoly eredmény, hogy kisgyerekkori cochleáris implantációs műtétet is el tudunk végezni.

A cochleáris implantátumok nagyon gyors iramban fejlődnek. Az első készülékekhez képest a ma elérhető megoldások mennyiben mások?

Az első cochleáris implantátumot az 1960-as években ültették be, és mivel a beavatkozás nem hozta a várt eredményeket, sokan nem hittek benne. A terület ennek ellenére fejlődött, a kutatásokkal nem álltak le, aminek az lett az eredménye, hogy az 1970-es évek második felében sor kerülhetett az első többcsatornás cochleáris implantátumok beültetésére. Ez hatalmas sikernek számított. A fejlődésben azóta sincs megállás, a gyártók folyamatosan fejlesztik a készülékeket, amiben ma már részt vesznek az implantáló sebészek, a technikai szakemberek is. Ez nagyon fontos dolog, hiszen a legjobb megoldás úgy születhet, ha összeadjuk a tudásunkat.

Az első implantátumokhoz képest a mai készülékek egyre kisebb méretűek, és ez lehetőséget ad arra, hogy a korábbiakhoz képest lényegesen kisebb műtéti metszésből be tudjuk helyezni az implantátumot.
Régen 10-15 centiméter hosszú bőr-és lágyrészmetszést ejtettek, ma azonban sokszor elég egy 3 centiméteres, fül mögötti, rejtett helyzetben lévő vágás. Fontosnak tartom, hogy a cochleáris implantátumok nyújtotta technológia újítások előnyeit az orvosi gyakorlatba is bevigyük, hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy egy beavatkozás mekkora traumával jár.

Mit lát, az implantátuk területén mit hoz a jövő?

A cochleáris implantátumoknak van egy külső, levehető beszédprocesszora, ami kívülről, mágnes segítségével csatlakoztatható a belső egységhez. Biztos vagyok benne, hogy már nem kell túl sokat várnunk arra, hogy a külső egység el legyen rejtve a bőr és a lágyrészek alá. Teljesen beültethető hallókészülék ma már létezik, ez tulajdonképpen nem más, mint egy középfül-implantátum, aminek tapasztalatait biztosan felhasználják majd a cochleáris implantátumok fejlesztésénél. Ami a távoli jövőt illeti, nincs határ, akár az őssejtbeültetésre vagy a mesterséges intelligenciára gondolok, komoly lehetőségeket rejtenek.

A cochleáris implantátum kik számára jó választás?

Különbséget kell tennünk posztlingvális és prelingvális hallássérültek között. Előbbiek azok, akik a beszédfejlődést követően válnak hallássérültté, vagyis már megtanultak beszélni. Közülük kerülnek ki azoknak a pácienseink, akik a hallókészülékkel nem boldogulnak, hiszen a halláscsökkenésük annyira súlyos, hogy a legjobb teljesítményű készülék sem tud megfelelő rehabilitációt biztosítani számukra. A prelingvális hallássérültek hallás nélkül születnek vagy korán súlyos hallássérültté válnak, vagyis a beszédfejlődés időszaka előtt már fennáll ez a súlyos állapot. Ők azok, akik soha nem tanulnának meg beszélni, ha a hallásélményből teljesen kimaradnának. A fejlett készülékeknek és műtéttechnikának köszönhetően ma már ők is visszakaphatják a hallás élményét, hiszen a cochleáris implantátum egészen picike gyerekeknél is működik.

Ez egészen pontosan mit jelent?

A legújabb kutatások szerint másfél éves kor körül már van egy nagyon fontos életkori határ, amikorra a hallással kapcsolatos pályák és funkciók nagyrészt kialakulnak. Ez egy nagyon érzékeny időintervallum, ám ha a megfelelő indikációk mellett másfél éves korig megtörténik az implantáció, és a kis páciens megkapja a megfelelő fejlesztést, úgy nagyon gyorsan felzárkózik a hallásfunkció, a beszédkészség pedig szinte tökéletes lesz.

Fontos volna, hogy minél kevesebb idő teljen el. Az egyéves-kétéves korban elvégzett implantációval nagyon jó eredményeket lehet elérni. Ha valaki ennél később jut implantátumhoz, ott már más elvárásokkal szabad csak nekifutni a műtétnek. Hatéves kor fölött az agyi plaszticitás jelentősen csökken, csaknem teljesen lezárul. Innentől sokkal nehezebb lesz fejleszteni a gyermeket, az ő beszédén érezni lehet majd a hallássérülést. Ennek ellenére azt mondom, ők is rengeteget profitálnak a beavatkozásból.

Az újszülöttkori hallásszűrés mennyire megbízható?

Míg régen csettintettek, illetve lármadobozt szólaltattak meg a csecsemő mellett, ma már sokkal megbízhatóbb módszert, úgynevezett objektív vizsgálatot alkalmaznak. Pozitív eredmény esetén további vizsgálatokra van szükség, míg negatív eredmény mellett is figyelni kell, hogyan alakul a gyermek hallásfejlődése. Ebben nagy a szülők felelőssége.

Idősek is kaphatnak cochleáris implantátumot?

Természetesen! Senkit nem szabad megfosztani ettől a lehetőségtől, hiszen a halláscsökkenés az idős embert is izolálja a családjától, a társadalomtól. Nagyon látványos, hogy az implantátum segítségével milyen szépen vissza tudnak illeszkedni, újra közösségekbe, hangversenyekre járnak, élvezik az életet.

Bár rengeteg pácienst kezel, mégis, vannak emlékezetes esetei?

Soha nem felejtem el annak a kétéves kislánynak az arcát, aki először az egyik, majd fél évvel később a másik fülére kapott implantátumot. A műtét után négy héttel kapcsoltuk be a készülékét, és fantasztikus érzés volt látni, hogy mit váltottak ki belőle az első hangok. Számára ez egy olyan élmény volt, amit korábban soha nem élhetett át. A műtét után sokáig nem találkoztunk, ám amikor egy általános vizsgálatra visszahozták, elállt a szavam. Verset szavalt és énekelt. Mind a mai napig előttem van, milyen szépen artikulált. A beszédén szinte alig lehetett észrevenni, hogy van egy plusz „segítsége”. Ez a kis páciensünk most 7 éves, és zongorázni tanul. Leírhatatlan érzés. Rajta pont időben tudtunk segíteni.

A fül-orr-gégészet örök szerelem marad?

Ebben biztos vagyok. Ez egy izgalmas, kihívásokkal teli szakterület, fülsebészként pedig nagyon szépnek, kifinomultnak tartom a műtéti eljárást, amivel a cochleáris implantátum beültethető. A műtétek során ma még csak asszisztáló orvosként veszek részt, de bízom benne, hogy eljön az idő, amikor a műtétet az elejétől a végéig én végezhetem. Fantasztikus dolog, hogy egy ilyen precíz, alaposan kidolgozott eljárással és a high-tech eszközök segítségével vissza tudjuk adni egy ember hallását és az életét, hiszen hallóként újra teljes életet tud élni. Leírhatatlan érzés ebben szerepet vállalni.

hearandgo_admin

This is a paragraph.It is justify aligned. It gets really mad when people associate it with Justin Timberlake. Typically, justified is pretty straight laced. It likes everything to be in its place and not all cattywampus like the rest of the aligns. I am not saying that makes it better than the rest of the aligns, but it does tend to put off more of an elitist attitude.