Jellemzők

Előfordulhat, hogy Ön vagy hozzátartozója már hallókészülékkel sem hall meg mindent. A Cochlear™ hallásjavító implantátumai a hallókészülékektől eltérő módon működnek. Az implantátumok hosszú ideje, bevált megoldást nyújtanak, hogy a hangokat hangosabban és tisztábban hallja.

  1. 30 éve bevált megoldás
  2. Hangosabb, tisztább hangok
  3. Nagyteljesítményű hallókészülék helyett

 

Amit a műtétről mindenképp tudni érdemes

Ma Magyarországon a cochleáris implantáció közel 30 éves tapasztalattal, a nagy biztonsággal végezhető, általános műtéti kategóriába sorolható. A nemzetközi sztenderdek alapján a műtét:

Életkor

Nem életkorhoz kötött (9-10 hónapos kortól ajánlott, felső korhatár nincs)

A műtét menete

Altatásban történik, és az átlagos műtéti idő 1,5-2 óra oldalanként

Biztonság

A műtét alatt az implantátum működését minden esetben ellenőrzik

Kórházi időszak

A bent fekvés függ a páciens állapotától, leggyakrabban a műtét utáni első tünetmentes napon hazamehetnek. Az átlag a 2-4 nap bent fekvési idő.

Gyógyulás

A gyógyulási idő átlagosan 4 hét – ezután történik az első bekapcsolás

Költségek

A beavatkozás TB támogatott

Hogyan segítenek a hallásjavító implantátumok?

A TB által támogatott hallásjavító implantátumok megoldást jelenthetnek csontvezetéses halláscsökkenés esetén, vagy ha a hallókészülékek már nem segítenek a beszédértésben. Arra tervezték őket, hogy Önnek vagy hozzátartozójának újra elérhetővé tegyék a hangokat és a beszédet, amelyet máshogy már nem hall meg.

  1. Tisztább hangot generálnak
  2. Segítenek a beszédértésben
  3. Újra eljuttatják Önhöz a hiányzó hangokat
  4. Javítják hallását zajban is
  5. Növelik a halláselégedettséget és javítják az életminőséget

Megbízhatóság, amire számíthat

A hallásjavító implantátumok kiválasztása fontos döntés. Akár magunkról, akár egy szeretett személyről van szó, biztosak akarunk lenni abban, hogy a megfelelő terméket választjuk, hisz ez a döntés egész életre szól!

A hallásteljesítmény mellett a választott implantátum megbízhatósága és a minőség szintén fontos mérce! A Cochlear™ Nucleus®, implantátumok az ágazat legmegbízhatóbb eszközei, melyet hivatalos sztenderdek alapján történt összehasonlítás támaszt alá.

Személyes történetek

Ismerje meg Márföldi Bea és Tandari Anita beszámolóját arról, miként változtatta meg a hallásjavító implantátum az életüket!

397A6198

Cochlear – A cochleáris implantátumról
Szente Milánnal

Blanka-portre-2-1

Cochlear – A cochleáris implantátumról
Élőné Ütős Blankával

Nézze meg, miként változtat meg életeket a cochleáris implantátum

Elizabeth, cochleáris implantátum felhasználó

Interjúk és cikkek

Olvassa el több évtizedes tapasztalattal rendelkező fül-orr-gégész szakorvosok véleményét az implantátumok jelentőségéről

Cochlear-2301_pp

Interjú Terman Tiborral, a Cochlear Tudásközpont vezetőjével

dr_Polony_Gabor_300x300

Interjú Dr. Polony Gábor egyetemi docenssel

Hallásjavító implantátumhoz vezető lépések

A jobb hallás eléréséhez vezető út minden ráfordítást megér. Ismerje meg, milyen lépések vezetnek a hallásjavító implantátum felé.

1. Lépés: Beszéljen hallásgondozó szakemberével

Menjen el egy hallásvizsgálatra és kérjen véleményt az implantátum lehetőségéről. A hallásgondozó szakember (fül-orr-gégész, audiológus szakorvos, audiológiai szakasszisztens) fel fogja mérni, hogy Ön vagy hozzátartozója számára megoldást jelenthet-e egy hallásjavító implantátum. Szükség esetén a megfelelő központba irányítja.

2. Lépés: Felmérés

A Cochlear Tudásközpontban személyes konzultáció keretein belül ismertetik az implantáció részleteit és felmérik, hogy megfelelő megoldás lehet-e az Ön számára az implantátum. Amennyiben az eredmények alapján alkalmas jelölt az implantátumra, tovább irányítják a megfelelő klinikára.

3. Lépés: Kivizsgálás

A klinikán dolgozó szakemberek implantációval foglalkozó csapata részletes kivizsgálást követően, az eredményeket mérlegelve állapítja meg, hogy valóban megoldást nyújt-e az Ön számára a hallásjavító implantátum. Amennyiben igen, előjegyzik műtétre.

4. Lépés: Döntés

2+1 szempont, amit érdemes figyelembe venned az implantátum kiválasztása előtt

5. Lépés: Műtét

A hallásjavító implantátum műtét ma már rutin eljárásnak számít; a beavatkozást tapasztalt fül-orr-gégész szakorvosok végzik.

6. Lépés: Bekapcsolás

Ez az a pillanat, amire várt! A műtét után 4-6 héttel kerül sor a beszédprocesszor aktiválására, melyet a klinikán dolgozó fizikus/mérnök végez. Ekkor veszi kezdetét a hangokkal való ismerkedés izgalmas és élményekkel teli szakasza. Idővel és gyakorlással fokozatosan hozzászokik a hangokhoz és egyre magabiztosabbá válik hallás új világában.

7. Lépés: Finomhangolás, utógondozás

A bekapcsolást követő időszakban néhány hetenként újra és újra találkozik majd a klinikán dolgozó szakemberekkel. A mérnök/fizikus fokozatosan módosítja, finomítja a beszédprocesszor beállításait, az Ön visszajelzéseit figyelembe véve. A közös munka eredményeként a beállítások között egyre több idő telik majd el, Ön pedig egyre több hangot ismer meg. Végül teljesen magabiztosan használhatja készülékét a mindennapi helyzetekben és elegendő lesz évente ellenőrző beállítást végezni.

Megfelelő megoldás számomra a hallásjavító implantátum?

A cochleáris implantátum azoknak a hallásmaradvánnyal élő embereknek adhat megoldást, akiknek már nem nyújt megfelelő segítséget a hallókészülék. Akik hallókészülékükkel úgy hallanak, mintha egy rosszul beállított üvöltő rádióból jönne a hang. Akik talán hallják egy részét a mondandónak, akár elég hangos is, de a szavak messze nem tiszták. FIGYELEM!: Hallókészülék viselése javasolt a cochleáris implantátumok használatát megelőzően.

Hogyan működik a cochleáris implantátum?

A cochleáris implantátumot úgy tervezték, hogy utánozza az egészséges belső fül, az úgynevezett cochlea működését. Helyettesíti a sérült szőrsejtek működését a cochleán belül, ezzel tisztább hangot biztosít, mint ami hallókészülékkel elérhető.

A Cochlear Nucleus rendszernek 2 fő alkotóeleme van:

  1. A külső egység: a beszédprocesszor,
  2. A belső egység: a belső fülbe vezetett elektródasorhoz kapcsolódó implantátum, melyet mátéti eljárás során helyeznek a megfelelő pozícióba.

Cochlear Tudásközpont

×