A Tudásközpontba kalandos úton került a család. Most már, hogy nagyok a fiúk elég évente egyszer jönniük konzultációra. „Az lenne a legjobb, ha mindenki itt kezdene, és nemcsak a profi körülmények és a tanácsadás miatt. Hisz itt egymásnak is sokat tudunk segíteni, vannak ezek a sorstárs találkozók például. Emellett sokan nem tudják, pedig fontos kiemelni, hogy nemcsak a műtét ingyenes, hanem maga a készülék is, hisz a cochleáris implantátum egy TB által támogatott eszköz. A kihordási idő 6 év, ami azt jelenti, hogy az állam 6 évente finanszírozza az éppen elérhető legújabb külső egységet, ami kompatibilis a fejben lévő belsővel, tehát a már meglévő beültetett belsőt nem kell cserélni, így nincs szükség új operációkra egy-egy fejlesztés után.”

Benit végül 10 hónapos korában egy neves budapesti gyerekkórházban vizsgálták meg, ahol meg is kapta az első hallókészülékét. Közben a család elvégeztetett egy genetikai vizsgálatot, mely során egyértelműen kiderült, hogy egy genetikailag öröklődő hallássérülésről van szó. Mivel mind a két szülő hordozta a hibás gént, ezért magas volt a kockázat, hogy a gyerekek is örökölni fogják. „A genetikai vizsgálat egyértelműen kimutatta, hogy a férjemmel mindketten ugyanazt a hibás gént hordozzuk, azt mondták, hogy 25% az esélye, hogy örökölni fogják a gyerekeink. Sajnos mind a ketten megkapták ezt az örökséget”.

A vizsgálatok után megkapták az első hallókészülékeket a gyerekek. Nehezen ment a hozzászoktatás, mert gyakran előfordult, hogy nemcsak a cumi, de a hallókészülék is repült, de ez volt a legkevesebb. A kisebb fiúnál, Ricsinél azonban több probléma is felmerült. Sokszor begyulladt a füle a készüléktől, így hol tudta hordani a készüléket, hol nem. Ez azt eredményezte, hogy a kisfiú beszéde és szókincse egy bizonyos szint elérése után nem fejlődött tovább. Ezért döntött úgy a család, hogy más lehetőség után néznek.

„A szurdopedagógusunk mesélt először nekünk a beültethető cochleáris implantátumokról. Beni 5 éves volt, amikor végre eljutottunk a műtétig, és az azt követő első állításokig. Tisztán emlékszem, amikor az első beállítás volt, hát együtt sírtunk. Ahogy elkezdte folyamatosan hordani, szinte egy hónapon belül rohamosan elkezdett fejlődni a gyerek szókincse, és a beszéde. Volt egy olyan eset is, amikor megálltunk az utcán, és kérdezte a kisfiam, Anya, mi ez a hang… és csak hallgatóztunk együtt… elsőre nem is tudtam, mire gondol, majd kiderült, hogy a madárcsicsergés az, amit addig sosem hallott.”

A kisebb testvérrel a korábbi tapasztalatok alapján azt hitték a szülők, hogy könnyebb lesz. Ricsi ugyanúgy először hallókészüléket kapott, csak utána az implantátumot. De mivel sokkal kevesebbet tudta hordani a hallókészüléket, lassabban is fejlődött a beszéde. A mindennapi életben azonban a szülők igyekeztek mindent ugyanúgy megadni a fiúknak, amit egy olyan gyerek megkap, aki ép halló. „Szoktak lenni ilyen kérdések, hogy ők mikor lesznek ép hallók, mert nem szeretnének már nagyothallók lenni. Ilyenkor mindig azt mondom, hogy egy gyerek, akinek nem jó a szeme, az szemüveget hord. Neked pedig a hallásoddal van gond, így hallókészüléked van. Csak ugye a szemüvegesek többen vannak, az nem olyan feltűnő, nem nézik meg annyian például a villamoson, ez érthető módon zavarja a gyerekeket.

Lassan 7 éve működik Budapesten a Cochlear® Tudásközpont, ahol a beültethető hallásjavító implantátumokkal kapcsolatban egy helyen minden információt és segítséget megkaphatnak az érintettek. A tudásközpontban a konzultációk teljesen díjmentesek mindenki számára. A személyre szabott ellátásba nemcsak az tartozik bele, hogy az összes felmerülő kérdésre választ kapjanak a családok, hanem az is, hogy valódi támogatás, és emberi segítségnyújtás történjen, hisz a hallás örömével egy igazi kincset kaphatnak vissza.

hearandgo_admin

This is a paragraph.It is justify aligned. It gets really mad when people associate it with Justin Timberlake. Typically, justified is pretty straight laced. It likes everything to be in its place and not all cattywampus like the rest of the aligns. I am not saying that makes it better than the rest of the aligns, but it does tend to put off more of an elitist attitude.