Gyermekgyógyásznak készült, véletlenül lett fül-orr-gégész. Végzett orvosként Tatabányán kapott állást, ott tanulta meg a szakma alapjait, de két kisgyerek mellett nehézkes volt az utazás. Akkor jött egy újabb véletlen, a saját gyermekét kellett fül-orr-gégészetre vinni az akkori Heim Pál Gyermekkórházba. Megkérdezte, van-e lehetőség arra, hogy itt dolgozzon. Volt. Azóta is – újabb nevén – a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet Fül-Orr-Gégészeti Osztályán dolgozik, 2021 januárjától osztályvezető főorvosként.

Nem bánta meg, hogy a fül-orr-gégészet mellett döntött?

Ennél jobb szakterületet nem választhattam volna. Szerteágazó, érdekes szakma a fül-orr-gégészet, emberileg is jól érzem itt magam. Vezetésem alatt az osztályos tevékenység munkacsoportokba szerveződött, ami ugyancsak a szakma sokrétűségét illusztrálja: Allergológiai, Audiológiai, Arcfejlődési rendellenesség / Hasadék, Endoszkópos fülsebészet, Rhinológia / Endoszkópos orrmelléküreg-sebészet, Fülsebészet, Foniátria, Hallás implantológia, Légút sebészet, Szomnológia munkacsoportokban működünk. Az egyes munkacsoportok feladata az adott terület magas fokú szakmai igényességgel történő elsajátítása, professzionális művelése, amelyet a specializálódás tesz kívánatossá. Kiemelt profilunk a gyermekkori középfül sebészet és a hallásjavító középfül implantáció.

A hallás a szocializáció, a közösségbe való beilleszkedés nélkülözhetetlen eszköze. Ahhoz, hogy a gyermek helyesen megtanuljon beszélni, elengedhetetlen az ép hallás. A halláscsökkenés nemcsak a beszédfejlődésben okoz elmaradást, hanem a testi, lelki és értelmi fejlődésben is. Éppen ezért nagyon fontos a hallászavarok minél korábbi felismerése. A halláskárosodások két fõ típusát ismerjük: a vezetéses és az idegi típusú halláscsökkenést. Együttes előfordulásuk esetén kevert típusú hallássérülésről beszélünk. A vezetéses típusnál a hangátvezető rendszer (külső és/vagy középfül) működése akadályozott, míg az újszülöttkori veleszületett, súlyos, idegi típusú nagyothallást a csiga szőrsejtjeinek különböző mértékű károsodása okozza. Ez a leggyakoribb érzékszervi károsodás. Ritkán a hallópályák érintettek.

A veleszületett súlyos nagyothallás esetében fontos, hogy a halláskárosodás minél korábban, lehetőleg a csecsemő 6 hónapos koráig felismerésre kerüljön és ezt követően a gyermek hallókészülékkel ellátása megtörténjen. Ennek hiányában a beszéd-, és nyelvfejlődés nem indul meg. Időben történő ellátás esetén megelőzhető a csiga és a hallópályák későbbi elfajulása, elősegíthető a megfelelő beszédfejlődés.

Kiemelt jelentőséggel bírnak a gyermekkori fül-orr-gégészeti területet érintő fejlődési rendellenességek. A gyermekek optimalizált ellátása, gondozása éveken át, több szakterületet érintő, összehangolt team munkát igényel. A hallószervet érintő fejlődési zavarok csökevényes fülkagylóval, elzáródott hallójárattal járnak és halláscsökkenést eredményeznek. Az ilyen helyzetek nem teszik lehetővé hagyományos, hallójáratba helyezett hallókészülék viselését, ahogyan a krónikus középfülgyulladás egyes esetei sem.
Ilyenkor a hallásjavító középfül implantátumok jelentenek korszerű megoldást a hallásfunkció javítására. Behelyezésük rövid műtétet igényel, úgynevezett osseointegráción alapul hasonlóan, mint a fogászati implantátumok esetében. A koponyacsonthoz kisebb titán implantátumot rögzítünk egy apró csavarral. Egy, a hajas fejbőrhöz mágneses kapcsolat révén rögzülő külső egység, a beszédprocesszor veszi a környezet hangjait, amelyet az eszköz finom rezgések formájában továbbít a koponyacsonton keresztül a hallószervbe, a csigába. Így a hangenergia a fejlődési rendellenesség által érintett külső-, és középfül megkerülésével közvetlenül a belső fülbe jutva kelt hangérzetet.

Mi a célja a kisgyermekkori hallásrehabilitációnak?

Az első 4 életév a beszédtanulás és az agy fejlődése szempontjából is meghatározó időszak. A hallószerv folyamatos hangokkal történő ingerlése segíti a halló-, és asszociációs pályák kiépülését, megfelelő struktúrálódását. A kisgyermekek 3,5 éves korukig nagyon fogékonyak, kiválóan fejleszthetőek. Ezt követően a fejlesztési lehetőségek beszűkülnek. Nagyothallás esetén ezért nagy a jelentősége a korai felismerésnek és ellátásnak. Kisgyermekkorban a megfelelő beszédfejlődés elősegítésére fontos a sztereo hallás biztosítása. Két füllel érzékelve a hangokat a hallásküszöbünk jobb, mintha csak egy füllel hallanánk és két fül szükséges a hangok irányának meghatározására is.

A középfül hallásjavító implantátumok magyarországi bevezetése Katona Gábor professzor úr, osztályunk korábbi vezetőjének nevéhez fűződik. Az első hallásjavító középfül implantátum behelyezésére is osztályunkon került sor, közel 20 évvel ezelőtt. A BAHA Attract eszközt, amely egy passzív csontvezetéses implantátum, hosszú évek óta alkalmazzuk. Sok kis és nagyobb páciens viseli örömmel és élvezi előnyeit. Élvezik, hogy a „rossz fülükön” telefonálnak, zenét hallgathatnak és a beszédet is sokkal jobban értik.

Csecsemő-, és kisgyermekkorban a vékonyabb koponyacsont még nem teszi lehetővé a hallásjavító implantátum megfelelő rögzítését. Ebből adódóan számukra egyedüli megoldást az úgynevezett BAHA softband vagy a SoundArc nevű fejpántok viselése jelent. Ebben az esetben a hallásjavító eszközt egy rugalmas pánt rögzíti a hajas fejbőrhöz, ily módon a bőrön keresztül jut el a hangenergia a koponyacsonthoz és a belső fülhöz. Bár a bőr energiaveszteséget okoz, azonban a szülői beszámolók a gyermek hallási reakcióiról egyértelműen alátámasztják az eszköz viselésének előnyeit. A koponyacsont iskolakezdésre általában eléri az optimális vastagságot. Ebben az életkorban kerül sor a műtétre, az implantátum bőr alá helyezésére és koponyacsonthoz rögzítésére. Ezáltal az energia átadás hatékonyabb, a hallási élmény fokozódik és a beszédértés is javul. A vezetéses, halláscsökkenés mellett hatékony megoldást nyújthat kevert nagyothallásban és egyoldali siketségben egyaránt.

Hogyan került szakmai kapcsolatba a Szegedi Tudományegyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikán végzett hallásjavító műtétekkel?

Az évek óta tartó együttműködés szakmai, baráti alapokra épül. Így részt vehettem a legutóbbi fejlesztés eredményeként megjelenő OSIA2 hallásjavító középfül implantátum beültetésén. Az első két OSIA2 implantációra 2021. szeptember 8-án került sor a Szegedi Tudományegyetem és a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet munkacsoportjainak együttműködésével, egy felnőtt és egy 7 éves gyermek esetében. Az eszköz azonban akár ötéves kortól is alkalmazható.

Miben nyújt újat az OSIA2 implantátum?

Az OSIA2 a legújabb, digitális jelátvitelt, piezoelektromos transzducert alkalmazó, úgynevezett aktív csontvezetéses rendszer. Az aktív implantátumoknál az eszköz technikai felépítéséből adódóan a bőr hangenergia veszteséget okozó hatása kiküszöbölődik, a hangátvitel még hatékonyabbá válik. Az új rendszer rendkívül gyors, gyakorlatilag veszteség nélküli energia átvitelt eredményez, mely kivételes hangélményt jelent, különösen a magas frekvenciákon.

Orvosként mit ígérhet ma egy halláskárosodással született csecsemő szüleinek?

Napjainkban már minden nagyothalló vagy siket gyermek hallóvá tehető, ennek technikai, orvosi és gyógypedagógiai (szurdopedagógiai) feltételei adottak. Ha a gyermek időben kap megfelelő hangingert, akkor megtanul beszélni. Ezért fontos a csecsemőkori hallásszűrés (UNHS), a szűrőBERA vizsgálat, amit még a szülészeten elvégeznek. Ha ennek az eredménye nem megfelelő, akkor verifikációs centrumba, klinikai audiológiai vizsgálatra küldik a csecsemőt. A korai felismerés haszna óriási, mivel probléma esetén a megfelelő hallásjavító eszközzel ellátott gyermek egészséges közegben, integráltan nevelődhet.

hearandgo_admin

This is a paragraph.It is justify aligned. It gets really mad when people associate it with Justin Timberlake. Typically, justified is pretty straight laced. It likes everything to be in its place and not all cattywampus like the rest of the aligns. I am not saying that makes it better than the rest of the aligns, but it does tend to put off more of an elitist attitude.