Bemutatkozik a HEAR&GO Kft.

Már két éve annak, hogy egy kis csapat a hallássérült populáció azon részével foglalkozik, akiknek hallásjavító implantátum rendszer jelenti a megoldást. Ők a HEAR&GO Kft. Lássuk, kik alkotják ezt a teamet, és mi mindennel fordulhatunk hozzájuk!

Életünk jelentős részben abból áll, hogy másokkal kommunikálunk, ez pedig komoly kihívást jelent egy súlyos hallássérült számára. Megnehezítheti mindennapjait, akadályozza az emberi kapcsolatok ápolásában, a munkában is. A megoldásig eljutni nem mindig egyszerű, de a megfelelő szakemberek és egy támogató környezet közös erejével lehetséges.

Ezért különösen nagy segítség, ha van egy hely, ahol „meghallanak” minket. Szó szerint, de másként: emberileg is. Ahol nem csodálkoznak rá, ha nem vagyunk „szabályosak”, ahol nem baj, ha a beszédünk nehezen érthető, vagy épp többször kell elmondani valamit. Van egy ilyen hely Budapesten, az Andrássy úton, amit a hallásjavító implantátum rendszert viselők már jól ismernek. Ez a HEAR&GO Kft. „otthona”, a Cochlear Tudásközpont.

A cég a beültethető hallásjavító megoldások terén globálisan piacvezető gyártó, a Cochlear termékeinek magyarországi forgalmazója. Elérhetők náluk belsőfülbe helyezhető implantátumok, középfül-implantátumok, melyek akkor jelenthetnek megoldást, amikor a hallókészülékek már nem elegendőek.

Kezdetek

Az, hogy a hallásjavító implantátumok saját, dedikált irodát kaptak egy kis cég keretein belül, nagyban köszönhető Terman Tibornak, aki hallásjavító eszközök forgalmazása területén szerzett 15 éves tapasztalatot. Elsősorban üzletember, ám mára bátran szakértőnek nevezhető ezen a területen is. Megismerkedett a hallókészülékek és hallásjavító implantátum rendszerek magyarországi ellátásának minden szegletével és felismerte, mekkora lehetőségek rejlenek az implantátumok terén – ma már a HEAR&GO Kft üzletfejlesztési igazgatója és tulajdonosa.

„A kétezres évek elején találkoztam először hallásproblémával élő emberekkel. Korábban dolgoztam nagyvállalatoknál, kisvállalatoknál, saját cégben… de ez teljesen új volt számomra. Jó pár évvel voltunk a rendszerváltás után, de az egészségügyi rendszer még mindig a régi hagyatékokból építkezett” – mesél erről Tibor. „Ennek megfelelően volt egyfajta elmaradás a nyugati országokhoz képest.” Ekkor egy ideje már megszűnt a kizárólagos állami ellátás, vagyis a magánszektor is részt vett gyógyászati segédeszközök és rehabilitációs eszközök forgalmazásában. Ezzel nőtt a kínálat, megindult a verseny, ami jótékony hatással volt a termékek és a kiszolgálás minőségére is. „A hallásrehabilitációval kapcsolatos eszközök piacán a cochleáris implantáció afféle „koronagyémánt” volt” – fogalmaz Tibor.

Kiemelkedő technológia

A hallássérültek ellátása nem mindig lehetséges hallókészülékkel, ám a cochleáris implantátum a hagyományos módon már nem (re)habilitálható emberek problémáira is kínál megoldást. „Ez egy fantasztikus eszköz és elképesztő technológia – mondja Tibor -, hiszen siket embereket hozunk vissza a hallás világába. Felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt lehetőséget adunk a teljes életre. Ezzel nagy felelősséget veszünk a nyakunkba, de óriási öröm is a segítségnyújtás.”

Tibor személyesen is számtalanszor tapasztalta, mit is adhat ez valakinek. „Találkoztam ügyfelekkel, beszéltem szülőkkel, jártam műtéteken… nekem ez volt az éltető eszencia. Nem csak a számokkal foglalkoztam, hanem az emberekkel is.”

A kétezres évek elején még évente csupán néhány beavatkozást végeztek, ám ez a szám folyamatosan nőtt, ahogy az igény is. Hosszú út vezetett odáig, hogy évi száz-kétszáz műtétről beszélhessünk, mára viszont elértük ezt a mennyiséget, ráadásul minden beavatkozás és eszköz százszázalékos TB támogatással érhető el. A NEAK a kezdetek óta a mai napig, nagyjából 2200-2250 új implantátum beültetését biztosította. „Hosszas edukációs folyamat volt” – mondja erről Tibor, mely közben egyértelművé vált: szükség lehet egy önálló helyre ehhez a részterülethez. Ez inspirálta a Cochlear Tudásközpont létrehozására.

Minél többen lettek az implantáltak, annál nagyobb erőt képviseltek az országban. Fontos momentum volt, hogy megalakult az a szülői szervezet, ami felerősítette a keresletet, és segített az állami szervek felé is kommunikálni a szükségletet. A MACIE, vagyis a Magyar Cochleáris Implantáltak Egyesülete sokat tett azért, hogy az eljárás elfogadottá váljon hazánkban és hatalmas szerepet játszik az implantos közösség összefogásában, informálásban.

Természetesen az edukáció a HEAR&GO Kft. számára is fontos célkitűzés. „Engem nemcsak az üzleti cél mozgatott. Úgy éreztem, fájdalmas lenne, ha nem tudnának az emberek erről az esélyről. Filozófiám, hogy ha már egyszer jól csinálunk valamit, kötelességünk mindenkihez eljuttatni az információt” – szögezi le Tibor.

Ebben mára komoly haladás történt, ugyanakkor míg Magyarországon évente mintegy százötven implantáció történik, addig Lengyelországban például hétszáz, úgyhogy „van még mit tenni” – fogalmaz a tulajdonos.

Akik kísérnek az úton

Hogy a beültetett készülék-adta lehetőséget minél többen megismerjék, azért sokat tesz még két ember: Kovács Réka hallássérültek pedagógiája szakirányon végzett gyógypedagógus, aki csatlakozott Tiborhoz, és most ügyvezetőként tevékenykedik, illetve Dobozy Zsuzsanna ügyfél-koordinátor.

Réka még egyetemi évei alatt találkozott először a hallásjavító implantátumok területével. „Először beállításokat láttam – meséli. – Vagyis azt, amikor gyerekek és felnőttek a készülék segítségével egyre árnyaltabb hangokat hallanak. Figyeltem a reakcióikat, és elbűvöltek azok a kis rezdülések, amiket a hangingerek hatására mutattak. Elméletben sok mindent tanultam már, de gyakorlatban látni ezt csodálatos volt. Azt éreztem: itt tudnék segíteni és ezt teszem immáron nyolcadik éve. Fontosnak tartom, hogy van egy hely, ahova bejöhetnek azok is, akik még csak tervezik a műtétet, és itt nyugodt körülmények között megfoghatják, felpróbálhatják a külső egységet. Mindezt úgy, ahogy nekik a legjobb: ügyfélközpontúan, csak rájuk figyelve. Nehéz élethelyzetben vannak, megnyugtatja őket, ha bizalommal lehetnek valaki iránt, ha ismerős arcokat látnak.”

Ugyanezt a szemléletet viszi tovább Dobozy Zsuzsanna, aki a Cochlear Tudásközpont ügyfélkoordinátoraként a napi teendőket látja el. Ő az, aki az ügyfeleknek segít a szerviz folyamatokban, rendelésekben, beállítási időpontok egyeztetésében. Mint mondja, „ezt a feladatkört az ügyfél igényei határozzák meg. Mindannyian mások, eltérő személyiséggel, különböző kérésekkel. A legfontosabb, hogy a lehető leggyorsabban megoldjuk, amiért jönnek. Kedves hozzáállást és kellő szakmaiságot várnak el tőlünk, bizalommal fordulnak hozzánk.”

Fő küldetésüknek mindhárman azt tartják, hogy akinek megoldás lehet a cochleáris implantátum, vagy valamely középfül implantátum, az hozzá is jusson. Réka információt nyújt az érdeklődőknek személyes vagy online tanácsadás keretein belül, összeköti őket az operáló klinika szakembereivel vagy épp más implantosokkal. Emellett persze műtét után is biztos hátteret nyújtva kísérik az ügyfeleket: a napi folyamatok mellett kapcsolatot tartanak a klinikákkal és a betegszervezetekkel, gyógypedagógusokkal, tanítókkal és fejlesztőkkel.

Szerencsére a NEAK Speciális Finanszírozási Főosztálya egyre nagyobb keretet biztosít a beavatkozásokra és készülékcserékre, ezért minden jelölt hosszabb várakozási idő nélkül megkaphatja az eszközt az öt implantáló intézményben: Szeged, Pécs, Budapest, Debrecen klinikáján és a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézetben. Ugyanakkor továbbra is probléma, hogy – bár ma már kötelező az újszülöttkori objektív hallásvizsgálat – vannak, akik el sem jutnak a diagnózisig vagy épp a szakemberek nem rendelkeznek elegendő információval a lehetőségekről. „A szemüveg ott van a köztudatban, de a hallásjavító implantátum kevésbé, és sok a tévhit vele kapcsolatban” – magyarázza az ügyvezető. Vannak, akik félnek a műtéttől, mások kisebbnek képzelik a külső egységet, pedig egyáltalán nem feltűnő. „Ez a készülék biztosítja az alapot a hallás élményéhez, megfelelő akarattal és csapatmunkával pedig csodákat lehet elérni vele. A saját energia, a család, az orvosok, fizikusok, pedagógusok és gyógypedagógusok munkájának eredményeként idegen nyelveken beszélnek, sportolnak és zenélnek implantosaink.”

Babáktól az idősekig

És hogy kik lehetnek alkalmasak a beavatkozásra? A legkülönfélébb emberek más és más élethelyzetekben. Például olyan gyerekek, akik súlyos hallásproblémával születtek. Azok, akik hallókészüléket hordanak, de iskolakezdéskor érzékelik, hogy az már nem nyújt elég segítséget. Felnőttek, akik a beszédtanulás előtt vagy utána szembesültek a hátránnyal. Azok, akiknek betegség vagy baleset miatt romlott vagy ment el teljesen a hallásuk. És ott vannak az idősebbek is, akiknek fokozatosan romló hallásuk indikálja az implantációt. „Manapság már gyakran operálnak 1 év körüli csecsemőket, a legidősebb ügyfelünk pedig nyolcvanhárom éves volt a műtét idején” – meséli Réka, aki rendszeresen jár kiállításokra, képzésekre, hiszen ez a terület folyamatosan fejlődik. „Egykor akkora volt a külső egység, hogy külön kis hátizsák kellett hozzájuk, ma pedig már alig látszik” – mondja ezzel kapcsolatban Terman Tibor. A gyártó fejlesztései is mind ebbe az irányba mutatnak: a legújabb (könnyebb, diszkrétebb, ergonomikusabb) eszközök és minél valósághűbb hangot biztosító technológiák fejlesztése. Mindezt természetesen az implantátum megbízhatóságát szem előtt tartva. A cochleáris implantátum kiválasztása fontos döntés. Akár magunkról, akár egy szeretett személyről van szó, biztosak akarunk lenni abban, hogy a megfelelő hallásjavító megoldást választjuk a ma és a jövő szempontjából egyaránt. A CochlearTM Nucleus® implantátumok a legmegbízhatóbbak a piacon, jelenleg és hosszabb távon is. Az átláthatóság fontos számunkra, ezért teljesítjük az implantátumok megbízhatóságára vonatkozó független globális szabványok előírásait, a jelentéseinket azok alapján készítjük, és minden implantátumgeneráció adatait közzétesszük.

Forgalmazóként pedig fő cél a már implantáltak közösségének legmagasabb szintű kiszolgálása és az információ eljuttatása minél több emberhez. „Jó volna, ha miként egyértelmű az, hogy a rövidlátók szemüveget hordanak, egyértelmű lenne az is, hogy 80 decibeles hallásküszöb felett a cochleáris implantátum a megoldás.”

„Szeretem nagyon ezt a munkát” – gondolkodik el Dobozy Zsuzsanna. „Nagyon sok minden keveredik benne az orvoslástól a mérnöki munkán és pszichológián keresztül a gyógypedagógiáig. De a legjobb azt látni, amikor egy ügyfél hálás. Amikor sikerélményünk van. És az szinte mindig van.”

„Minden nap tanulunk valamit – egészíti ki szavait Réka. – Nincs két egyforma eset, két egyforma nap, mindig jönnek új készülékek, megoldandó helyzetek; ebbe a munkába nem lehet beleunni. Több, mint ezer ügyféllel van kapcsolatunk… persze nem mindannyian jönnek rendszeresen. Ha egyre kevesebbet találkozunk egy ügyféllel, azt jelenti, hogy minden rendben van, tökéletesen boldogul a mindennapokban a készülékkel. Valójában ezért dolgozunk, ez az igazi siker!”

hearandgo_admin

This is a paragraph.It is justify aligned. It gets really mad when people associate it with Justin Timberlake. Typically, justified is pretty straight laced. It likes everything to be in its place and not all cattywampus like the rest of the aligns. I am not saying that makes it better than the rest of the aligns, but it does tend to put off more of an elitist attitude.