Jellemzők

Csontvezetéses hallásjavítás, amely utat nyit az élet hangjai és a magabiztos kommunikáció felé.

Kihasználja az ember csonton keresztüli hangvezetésre való természetes képességét, elősegítve a beszéd megértését nehéz, zajos helyzetekben, ahol az emberek elmondása szerint a legtöbb nehézség tapasztalható.

 

 1. 30 éve bevált megoldás
 2. Hangosabb, tisztább hangok
 3. Szemüvegszáras hallókészülék helyett

Amit a műtétről mindenképp tudni érdemes

Ma Magyarországon a hallásjavító implantátumok beültetése közel 30 éves tapasztalattal, a nagy biztonsággal végezhető, általános műtéti kategóriába sorolható. A nemzetközi sztenderdek alapján a műtét:

Költségek

A beavatkozás 100%-ban TB finanszírozott

Biztonság

Az implantátum pozicionálását minden esetben gondosan megtervezik

A műtét menete

Altatásban vagy helyi érzéstelenítéssel történik, és az átlagos műtéti idő 15-30 perc oldalanként

Gyógyulás

A gyógyulási idő átlagosan 4-6 hét – ezután történik az első bekapcsolás

Kórházi időszak

A bent fekvés függ a páciens állapotától, leggyakrabban a műtét utáni első tünetmentes napon hazamehetnek. Az átlag a 2-4 nap bent fekvési idő.

Életkor

A Baha műtétek elvégzése 5 éves kortól ajánlott, felső korhatár nincs. (Műtét nélkül, fejpántos megoldással már csecsemőkortól használható a beszédprocesszor.) Osia műtétek 7 kg testsúly elérése után végezhetők.

Hogyan segítenek a hallásjavító implantátumok?

A TB által támogatott hallásjavító implantátumok megoldást jelenthetnek csontvezetéses halláscsökkenés esetén, vagy ha a (szemüvegszáras) hallókészülékek már nem segítenek a beszédértésben. Arra tervezték őket, hogy Önnek vagy hozzátartozójának újra elérhetővé tegyék a hangokat és a beszédet, amelyet máshogy már nem hall meg.

 1. Tisztább hangot generálnak
 2. Segítenek a beszédértésben
 3. Újra eljuttatják Önhöz a hiányzó hangokat
 4. Javítják hallását zajban is
 5. Növelik a halláselégedettséget és javítják az életminőséget
 6. Felhasználók százezreinek több mint 30 éves tapasztalata alapján bizonyított eredmények

Megbízhatóság, amire számíthat

A hallásjavító implantátumok kiválasztása fontos döntés. Akár magunkról, akár egy szeretett személyről van szó, biztosak akarunk lenni abban, hogy a megfelelő terméket választjuk, hisz ez a döntés egész életre szól!

A hallásteljesítmény mellett a választott implantátum megbízhatósága és a minőség szintén fontos mérce! A Cochlear™ Baha® és Osia® implantátumok az ágazat legmegbízhatóbb eszközei, melyet hivatalos sztenderdek alapján történt összehasonlítás támaszt alá.

A Baha® rendszerek működésében a technikai megoldásából adódóan (nincs aktív rész bőr alá beültetve), teljesen megbízható, biztonságos.

A Cochlear Osia OSI200 megbízhatósági adatait tartalmazó jelentés a cochleáris implantátum meghibásodásairól és magyarázatairól szóló európai konszenzusnyilatkozatban felvázolt jelentési elveken, valamint az ISO 5841-23 nemzetközi szabvány által javasolt jelentéstételi módszertanon alapul. A jelentésben szerepel, hogy az OSI200 implantátumok CSP értéke 99,92%, 3 éves használati adatok alapján.

Személyes történetek

Ismerje meg Michelle törtnetét, aki elmeséli, hogy változtatta meg életét a Baha beszédprocesszor.

Nézze meg, miként változtat meg életeket az Osia rendszer

Chris meséli el, mit jelent számára a mindennapokban az OSIA implantátum rendszer.

Hallásjavító implantátumhoz vezető lépések

A jobb hallás eléréséhez vezető út minden ráfordítást megér. Ismerje meg, milyen lépések vezetnek a hallásjavító implantátum felé.

1. Lépés: Beszéljen hallásgondozó szakemberével

Menjen el egy hallásvizsgálatra és kérjen véleményt az implantátum lehetőségéről. A hallásgondozó szakember (fül-orr-gégész, audiológus szakorvos, audiológiai szakasszisztens) fel fogja mérni, hogy Ön vagy hozzátartozója számára megoldást jelenthet-e egy hallásjavító implantátum. Szükség esetén a megfelelő központba irányítja.

2. Lépés: Felmérés

A Cochlear Tudásközpontban személyes konzultáció keretein belül ismertetik az implantáció részleteit és felmérik, hogy megfelelő megoldás lehet-e az Ön számára az implantátum. Amennyiben az eredmények alapján alkalmas jelölt az implantátumra, tovább irányítják a megfelelő klinikára.

3. Lépés: Kivizsgálás

A klinikán dolgozó szakemberek implantációval foglalkozó csapata részletes kivizsgálást követően, az eredményeket mérlegelve állapítja meg, hogy valóban megoldást nyújt-e az Ön számára a hallásjavító implantátum. Amennyiben igen, előjegyzik műtétre.

4. Lépés: Döntés

Minden esetben támaszkodjon a szakemberek (fül-orr-gégész, audiológus szakorvos, audiológiai szakasszisztens) javaslatára, akik biztos iránymutatást adnak majd, hogy a Baha vagy az Osia implantátum rendszer a z Ön számára megfelelő megoldás. 

5. Lépés: Műtét

A hallásjavító implantátum műtét ma már rutin eljárásnak számít; a beavatkozást tapasztalt fül-orr-gégész szakorvosok végzik.

6. Lépés: Bekapcsolás

Ez az a pillanat, amire várt! A műtét után 4-6 héttel kerül sor a beszédprocesszor aktiválására, melyet a klinikán dolgozó fizikus/mérnök végez. Ekkor veszi kezdetét a hangokkal való ismerkedés izgalmas és élményekkel teli szakasza. Idővel és gyakorlással fokozatosan hozzászokik a hangokhoz és egyre magabiztosabbá válik hallás új világában.

7. Lépés: Finomhangolás, utógondozás

A bekapcsolást követő időszakban néhány hetenként újra és újra találkozik majd a klinikán dolgozó szakemberekkel. A mérnök/fizikus fokozatosan módosítja, finomítja a beszédprocesszor beállításait, az Ön visszajelzéseit figyelembe véve. A közös munka eredményeként a beállítások között egyre több idő telik majd el, Ön pedig egyre több hangot ismer meg. Végül teljesen magabiztosan használhatja készülékét a mindennapi helyzetekben és elegendő lesz évente ellenőrző beállítást végezni.

Hogyan működik az Osia implantátum rendszer?

 1. Egy külső beszédprocesszor mikrofonjai érzékelik, összegyűjtik a környezet hangjait és digitális jelekké alakítja őket.
 2. Ezeket a jeleket a bőr alatti implantátumba juttatják.
 3. Az implantátum egy speciális Piezo Power™ jelátalakítót használ, amely kitágul és összehúzódik, hogy erőteljes rezgéseket hozzon létre, a rezgéseket pedig az implantátumon keresztül a csonthoz továbbítja.
 4. A rezgések a belső fülhöz jutnak, ahol elektromos impulzusokká alakulnak és az agy hangként értelmezi őket.

Hogyan működik a Baha Attract implantátum rendszer?

 1. Egy külső beszédprocesszor érzékeli, összegyűjti a környezet hangjait és rezgéssé alakítja őket.
 2. Egy mágneses kapcsolaton (Baha® Attract) keresztül továbbítja a rezgéseket az implantátumba
 3. Egy kicsi titánium implantátum ezeket a rezgéseket közvetlenül a belső fülbe juttatja.
 4. A cochlea a rezgést elektromos jellé alakítja és a hallóidegen keresztül az agy hallóközpontjába juttatja.

Cochlear Tudásközpont

×