Szente Milán Treacher-Collins szindrómával született, aminek egyik mellékhatása, hogy hiányoznak a hallócsontok a középfülben, ami nagyothallást okoz. Így indult el az úton Milán, aki hét éves korában kapott Baha készüléket, aminek köszönhetően mindig is 110%-os hallónak érezte magát.

Milán személyes hallástörténete:

Egy érdeklődő, szenvedélyes, sokoldalú ember vagyok, aki szereti a kihívásokat, így a hallásveszteségemet is kihívásnak tekintettem mindig is. 1998-ban születtem nagyothallóként, ami egy genetikai betegség, a Treacher-Collins szindróma miatt alakult ki bennem. A Treacher-Collins szindróma főleg az arcon okoz elváltozásokat, de az egyik mellékhatása, hogy hiányoznak a hallócsontok a középfülben, ez okozza a nagyothallást. Ebből következik, hogy rajtam a fülbe rakható hallókészülék nem segített, hogy sose volt hagyományos hallókészülékem. Illetve rövid ideig, egy kezdetleges, csontvezetéses fejpántos hallókészülékem volt, de nem igazán emlékszem rá, mert még kisgyerek voltam.

Születésem után a budapesti Heim Pál Gyermekkórházhoz vezettek minket az orvosaink, ott értesültünk az akkoriban nagyon új Baha technológiáról. Hét éves koromban meg is kaptam a Baha készüléket, amivel én úgy nőttem fel, hogy 110%-os hallónak éreztem magam. A Baha implantátumot a koponyába kell ültetni, de a szüleim elmondása szerint, az egy fontos kérdés volt, hogy elég erős-e a koponyám ehhez. Mert teherbíró, szilárd koponyámnak kellett lennie, hogy elbírja az implantátumot, hogy jól illeszkedjen a környezetében lévő koponyacsonthoz. Szerencsére megfelelő volt, így belevágtunk, és mai fejjel nagyon elégedett vagyok az eredménnyel.

Az én esetem úgy gondolom elég egyszerű volt, mert kaptam egy Baha implantátumot, és a probléma meg lett oldva, rehabilitációra sem jártam. Számomra a Baha olyan, mint másoknak a szemüveg. Kizárólag fürdésnél és alvásnál nem viselem, amúgy mindig, akkor se veszem le, ha egyedül vagyok otthon, csendben. A Baha kiválóan, hűségesen szolgál engem, immár több, mint húsz éve. Élvezhetem vele a zenét, zenélhetek, beszélhetek emberekkel többféle nyelven, telefonálhatok, egyetemre járhatok, dolgozhatok. Összefoglalva, megnyitotta nekem a világot. Annyira szeretem, hogy elkezdtem miatta svédül tanulni, ugyanis Svédországban találták fel, és ott is fejlesztik tovább a technológiát. Egy meglepő történet is kapcsolódik ehhez, egyszer hivatalos meghívót kaptam Svédország nagykövetétől, hogy látogassak el a nagykövetségre.

Jelenleg mesterképzésen tanulok Computational Science and Engineering szakon (magyarul számítástudomány és technika), mellette szoftver mérnökként dolgozom. A jövőmet Bécsben képzelem el, szeretném a tanulmányaimat befejezni, saját lakást bérelni, dolgozni főállásban. Ha van egy mondat, amit az elvemnek vallhatok, az a „Mérnök vagy, oldd meg!”, mivel alapképzésen villamosmérnökként végeztem, ez a mérnöki mentalitás megmaradt bennem, legyen az bármilyen fizikai, szellemi vagy elvont téma, ez a mondat „bennem van”.

2021-ben, amikor Bécsbe költöztem, csatlakoztam a Cochlear Family-hez, hogy a Baha-val kapcsolatos ügyeimet könnyebben tudjam intézni. Itt ismerkedtem meg 2023-ban az úgynevezett Cochlear Ausztria mentor programmal, ami abból áll, hogy a Cochlear implantátumait (CI, Baha, Osia, stb.) használó önkéntesek segítenek tanácsadással olyan embereknek, akik szeretnék megkapni a Cochlear valamelyik termékét, vagy már megkapták és további segítséget, tippeket kérnek. Ők ajánlották fel nekem, hogy csatlakozzak, és boldogan igent mondtam, mivel szeretnék a tapasztalataimmal, tippjeimmel másoknak segíteni. A csapatban egyedüli magyar mentorként vagyok jelen.  Ugyanebben az évben megnyertem a Cochlear Graeme Clark Ösztöndíjat közép-kelet európai szinten. Sajnos nem sokan tudnak erről az ösztöndíjról, ami olyan közép- kelet-európai diákoknak szól, akik a Cochlear implantátumait (CI, Baha, Osia) viselik, és hamarosan elkezdik az egyetemet, vagy már egyetemen tanulnak. Az ösztöndíjat Cochlear implantátumot (CI) használó diákok vehetik igénybe és 2023 óta hallókészüléket viselő hallássérültek (Baha, Osia) is igényelhetik. A győztest különböző kritériumok alapján választják ki. Nekem jó tanulmányi eredményeim voltak-vannak, rengeteg versenyen vettem részt eredményesen, a Cochlear-nak is sokszor vállaltam önkéntesi munkát, illetve igyekeztem még Magyarországon is segítséget nyújtani azoknak, akiknek szüksége volt rá. Megmutattam, hogy a Baha-val kinyílt előttem a világ, Bécsbe költöztem a saját pénzemből, egyedül, amire nagyon büszke vagyok, majd egyetemre jelentkeztem és munkát vállaltam.

Az ösztöndíj egy nem várt dolgot is adott nekem, amire csak az eredményhirdetés után jóval később jöttem rá. Mivel fel kellett sorolnom, milyen eredményeket értem el versenyeken, kicsit kutatnom kellett, hogy mi mindent csináltam… Az elmúlt évek munkájának eredményeit a kezembe tartva, örömteli, jó érzés kerített a hatalmába, egyfajta belső bizalom, bizalom önmagamban… A visszaemlékezés során „jobban megismertem önmagam, és büszke vagyok, hogy ennyi mindent csináltam Baha-val”.

Köszönjük Milánnak, hogy megosztotta velünk tapasztalatát és gratulálunk a sikereihez.

Az itt szereplő nyilatkozatok az adott személy egyéni véleményét tükrözik. Forduljon hallásgondozó szakemberéhez annak megítélése érdelében, hogy az Ön esetében alkalmazható-e a Cochlear technológiája.

hearandgo_admin

This is a paragraph.It is justify aligned. It gets really mad when people associate it with Justin Timberlake. Typically, justified is pretty straight laced. It likes everything to be in its place and not all cattywampus like the rest of the aligns. I am not saying that makes it better than the rest of the aligns, but it does tend to put off more of an elitist attitude.