Komlós Péter (70) közel 17 éve él cochleáris implantátummal, melynek köszönhetően visszakapta egy betegség következtében elveszített hallását.

Annak ellenére, hogy élete során több agyvérzésen és tüdő- illetve agyembólián esett át, nagyon szerencsésnek tartja magát, hiszen mindezt túlélte.
Hallását is így veszítette el, agyembólia következtében először az egyik, majd a másik fülére: „Egy szombati napon arra ébredtem, hogy süket vagyok. Előző éjjel még néztem a tévét, reggel már nem hallottam semmit.”

Miután elveszítette hallását, majdnem két év telt a műtétig, ez alatt az idő alatt főleg papír és ceruza segítségével kommunikált. A szájról olvasás Péter számára nem jelentett megoldást, hiszen az emberek többsége nem artikulál rendesen. Az arc egyéb mozdulatai, a mimika, a szemmozgás, a beszédet kísérő gesztusok ezzel szemben nagy segítségére voltak a kommunikáció során, ezekre a mai napig különösen odafigyel.

Az implantátum behelyezésével járó műtét után közel egy hónap telt el a külső egység – a beszédprocesszor bekapcsolásáig, az első beállításig. Azóta rendszeresen végeznek finomhangolást és 6 évente korszerűbb változatra cserélik a külső részt. Természetesen neki és környezetének is meg kellett tanulnia kezelni az új helyzetet. Élettársa például gyakran a „hol vagy?” kérdésre „itt”-el válaszol, aminek forrását Péter nem mindig tudja egyértelműen beazonosítani, de ehhez hamar hozzá lehet szokni és egy kis odafigyeléssel tökéletesen lehet alkalmazkodni az adott szituációhoz.Péter pozitívan nyilatkozott tágabb környezetéről is. „Soha nem kértem segítséget, mindig egyből tisztázom, hogy siket vagyok, hallásjavító implantátumot viselek és ezt mindenki toleránsan fogadja.” Korábban üzletemberként dolgozott, sokat járt tárgyalni, ilyenkor mindig gondosan kialakította a számára leginkább megfelelő körülményeket, biztosítva ezzel a lehető legjobb beszédértési helyzetet.

Lelkesen beszélt a különböző technikai érdekességekről is, például arról, hogy egy külön kábel segítségével hallgatja a tévét, így senkit nem zavar, ha felhangosítja a műsort, amit néz. A műtét óta orvosi beavatkozásra nem volt szükség, a karbantartással kapcsolatosan felmerülő teendőkben a Cochlear Tudásközpontban segítenek neki, a beállításokat pedig fizikusok végzik, szorosan együttműködve Péterrel: “Ők kérdeznek, én pedig igyekszem minél világosabb visszajelzéseket adni nekik, ám ez nem mindig sikerül elsőre” – meséli nevetve.

Szerinte a gyerekeknél különösen fontos ez a technológia. A siketen születő csecsemőknél már egy éves kor környékén elvégezhető az implantáció, így a későbbiekben teljes életet élhetnek. Szerencsére szakorvosi körökben jól ismert már ez a technológia, így sokakhoz eljuthat, akiknek szüksége van rá. Ahogyan ő látja, egyszeri az élet, minden napnak örülni kell és számára ebben a cochleáris implantátum nyújt hatalmas segítséget.

2011 óta működik Budapesten a Cochlear® Tudásközpont, ahol teljes körű tájékoztatást nyújtanak a Cochlear® által kínált lehetőségekkel kapcsolatban. A legnevesebb hazai fül-orr-gégészeti és fej-nyaksebészeti klinikákkal és egyéb szakintézményekkel való szoros együttműködés lehetővé teszi, hogy minden érdeklődő átfogó képet kaphasson a magyarországi ellátásról. A teljesen díjmentes, személyre szabott konzultációnak a felmerülő kérdésekre való válaszadás, az emberi és technikai segítségnyújtás is fontos része, hisz a hallás örömével egy igazi kincset kaphatnak vissza az érintettek.

hearandgo_admin

This is a paragraph.It is justify aligned. It gets really mad when people associate it with Justin Timberlake. Typically, justified is pretty straight laced. It likes everything to be in its place and not all cattywampus like the rest of the aligns. I am not saying that makes it better than the rest of the aligns, but it does tend to put off more of an elitist attitude.