Sokak számára még mindig meglepő, és újdonságként hat, hogy lassan 7 éve működik Budapesten a Cochlear® Tudásközpont, ahol a beültethető hallásjavító implantátumokkal kapcsolatban egy helyen minden információt és segítséget megkaphatnak az érintettek.

Somogyi Eszter mesélt nekünk a betegségéről, és a csodás gyógyulásáról: „11 évesen, derült ki, hogy leukémiám van. Kemoterápiát kaptam, majd utána bárányhimlős lettem, ennek szövődményeként agyhártya- és agyvelőgyulladásom lett. Az orvosaim úgy döntöttek, hogy mesterséges kómában tartanak, melyből felépülve azt tapasztaltam, hogy teljesen megsüketültem.”

Eszter két év alatt 380 napot volt kórházban, a kómából felépülve azok voltak az első szavai, hogy úgyis meg fog gyógyulni. Egy pillanatig se fordult meg a fejében, hogy akár meg is halhat. Elmesélte, hogy sokáig nem tudtak vele az orvosok mit kezdeni, azt sem tudták, miért és hogyan vesztette el a hallását. Első körben sima hallókészüléket kapott, azonban ez nem volt elégséges megoldás számára, így másfél évet szinte végig teljesen siketen volt kénytelen élni, és mindezt azért, mert nem kapott megfelelő tájékoztatást a család a lehetséges megoldásokról.

Egy ideig jártam a nagyothallók iskolájába is. Mostanában hallgattam vissza olyan felvételeket, amik akkor készültek, és bizony szomorú, de alig tudtam egy-két szót kivenni abból, amit akkor mondtam, a beszédem nagyon leromlott.” Majd Eszter egy részletes klinikai kivizsgálást követően kapott cochlearis implantátumot először az egyik, majd később a másik fülére is. A Cochlear Tudásközpontba évek óta visszajár: „Általában akkor jövök, amikor állítani kell. Az ellátás nagyon barátságos, és teljesen díjmentes. El sem tudom mondani, mennyire élvezem, hogy újra hallok. Megtapasztaltam, milyen újra hallani az anyukám hangját, a madárcsicsergést, vagy amikor elmegy egy vonat. Azt gondoltam a műtét előtt, hogy olyan robotosabb lesz majd a hangzás, de én pontosan ugyanolyannak hallok mindent, mint előtte. Sokat jelent, hogy végül mindkét fülemre kaptam implantátumot, mert ezáltal jobb lett az egyensúlyom, a mozgáskoordinációm, és sokkal jobban hallom, hogy melyik irányból jön a hang, nem kell forgatnom a fejem.

Szerencsére a betegség nem akadályozta meg Esztert abban, hogy folytassa a tanulmányait, nem esett ki az iskolából, végig tanult és a kortársaival érettségizett. Jelenleg a Szent István Egyetemen tanul kertészmérnök szakon.„Sokan mondták nekem, hogy örüljek neki, hogy magyarul tudok egyáltalán beszélni, de én mindig is úgy éreztem, többre vagyok hivatott. Két éve kezdtem el az angolt, van egy speciális mikrofonunk, amit felcsíptet a tanár magára, hogy jobban halljam a kiejtést, és hogy mit mond az angolórán. Bár nekem sokkal lassabban megy a tanulás, de ahhoz képest, hogy az orvosok nem sok jóval bíztatták a szüleimet a betegségem alatt, nagyon örülök neki, hogy idáig jutottam, felépültem. És ez még csak a kezdet. Most diákmunkára is jelentkeztem, úgyhogy dolgozni fogok a nyáron, és a jogosítványomat is most készülök megszerezni.

Európa első Cochlear® Tudásközpontja 2011 óta segíti és támogatja a pácienseket azzal, hogy teljes körű tájékoztatást ad a Cochlear® által kínált lehetőségekkel kapcsolatban: cochleáris implantátummal, Baha rendszerrel és akusztikus implantátummal. Együttműködve a hazai legnevesebb fül-orr-gégészeti és fej-nyaksebészeti klinikákkal, és egyéb szakintézményekkel biztosított, hogy átfogó képet kaphasson minden érdeklődő a magyarországi ellátásról – mind a készülékek, mind a műtéti folyamatok, mind az utógondozás területét érintve. A tudásközpontban a konzultációk teljesen díjmentesek mindenki számára. A személyre szabott ellátásba nemcsak az tartozik bele, hogy az összes felmerülő kérdésre választ kapjanak a családok, hanem az is, hogy valódi támogatás, és emberi segítségnyújtás történjen, hisz a hallás örömével egy igazi kincset kaphatnak vissza.

hearandgo_admin

This is a paragraph.It is justify aligned. It gets really mad when people associate it with Justin Timberlake. Typically, justified is pretty straight laced. It likes everything to be in its place and not all cattywampus like the rest of the aligns. I am not saying that makes it better than the rest of the aligns, but it does tend to put off more of an elitist attitude.